Sådan analyserer du Lottotal med Microsoft Power BI

Jeg har et par gange tænkt over hvordan man kunne analysere Lottotal med Microsoft Power BI og har i den forbindelse lavet en lille guide til hvordan det kan lade sig gøre. I guiden kopierer jeg Lottotal fra en hjemmeside ind i Microsoft Power BI og finder de mest trukne onsdags Lottotal for 2016, samt kigger på hvilke uger der har været de største præmier. Den her Power BI guide er mest for sjov og for at lave et eksempel der ikke nødvendigvis omhandler ERP systemer og lignende.

Hvis du har nogen kommentarer til guiden er du altid velkommen til at skrive.

Sådan kommer du i gang med at analysere Lottotal med Microsoft Power BI

I det her eksempel har jeg valgt at tage Lottotalene fra hjemmesiden https://www.spil2vind.dk/onsdagslottotalhistorik.php som vist nedenfor.

Her markerer jeg alle Lottotalene som vist nedenfor. Højreklikker på dem og trykker kopier. Nu går jeg i Microsoft Power BI Desktop og her vælger jeg Enter Data. Når jeg har valgt Enter Data kommer nedenstående skærmbillede frem. Her trykker jeg CTRL + V for at indsætte de data jeg har kopieret fra hjemmesiden og resultatet ser ud som nedenfor. Når jeg har gjort dette trykker jeg Edit. Når jeg har trykket Edit kommer nedenstående skærmbillede frem og jeg går i gang med at formattere data så de kan bruges. Først vælger jeg at duplikere tabellen da der er 3 tabeller jeg gerne vil lave. En med Lottotal, en med tillægstal og en med præmier. Når jeg har lavet 3 tabeller i alt så vælger jeg Rename for at give dem navne der er mere sigende. Her har jeg kaldt dem Lottotal, Tillægstal og Præmier. Nu viser jeg hvordan jeg formatterer tabellen Lottotal. Først markerer jeg de kolonner jeg ikke skal bruge og vælger Remove Columns som vist nedenfor. Når jeg har fjernet de kolonner jeg ikke skal bruge har jeg Uge og Lottotal tilbage. Lottotal indeholder alle tallene i et felt og med komma imellem, så det skal jeg have delt op i flere kolonner. Jeg vælger her Split Column og By Delimiter… Her vælger jeg Comma og At each occurence of the delimiter og trykker OK. Når jeg trykker OK kommer tabellen til at se ud som nedenfor og hvert Lottotal har fået sin egen kolonne. Jeg har dog stadig brug for at lave tabellen så den er bygget op med Uge, Lottotal. Her markerer jeg kolonnerne med Lottotal og vælger Unpivot Columns. Resultatet af dette er som vist nedenfor, men der er blevet lavet et nyt felt jeg ikke har brug for. Jeg fjerner feltet med Remove som vist nedenfor.
Når jeg ha fjernet feltet har jeg nu en tabel tilbage med Lottotal for hvert ugenummer. Jeg har lavet samme process på tabellen med Tillægstal. Jeg har lavet næsten samme process på tabellen med Præmier. Nu trykker jeg Close & Apply for at komme tilbage til designeren. Jeg har nu mine tabeller tilgængelige i højre side af designeren. Efter at have arbejdet lidt med tallene i designeren har jeg lavet nedenstående. Her vælger jeg at trykke på Publish for at udgive rapporten til Power BI hjemmesiden. Når rapporten er udgivet til hjemmesiden ser den sådan ud. Her har jeg lavet et dashboard kaldet Lottotal. Sådan ser rapporten ud på mobiltelefonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *